Kako ravnati s svojimi neprijetnimi čustvi

Se kaj sprašujete, kaj narediti s svojimi neprijetnimi čustvi? Pogosto mislimo, da jih moramo čimprej obvladati in premagati ali potlačiti. Najraje bi videli, da bi se zmogli v vsakem trenutku povsem obvladati. Tako bi se lahko trezno odločali in premišljeno izbirali svoje odzive na najrazličnejše situacije. Ampak potlačevanje svojih čustev ni samo nesočutno, to je prava čustvena zloraba. Zelo pomembno je, da svoja negativna/neprijetna čustva priznamo in potrdimo, ne pa da jih odklanjamo oziroma ne odobravamo (kot so nas učili ali nam to kazali v otroštvu).

V knjigi Proces celovitenja Teal Swan predlaga 6 korakov za ravnanje s svojimi negativnimi čustvi ali notranjimi konflikti. Kot boste opazili, šele v zadnjem koraku iščemo načine, kako bi se lahko počutili bolje (in reagirali “ustrezneje”).

Kaj storiti s svojimi neprijetnimi čustvi?

  1. Začnite se zavedati svojih čustev. Bodite pozorni, kako se kažejo v vašem telesu in kakšne senzacije (občutki v telesu) jih spremljajo.
  2. Pokažite, da vam je mar za svoja čustva. To naredite tako, da jih priznavate kot veljavne in pomembne. Pogosto s svojimi čustvi ravnamo, kot da so neka abstraktna neumnost. Prepoznati moramo, da zanje obstaja dober razlog. Čustva obstajajo zato, da bi nam dobro služila, ne pa da bi nam škodovala.
  3. Empatično poslušajte svoja čustva in skušajte razumeti, zakaj čutite, kar občutite. Dopustite si čutiti varnost in biti ranljivi brez strahu pred samoobsojanjem. Potrudite se resnično razumeti svoja čustva in čutenja.
  4. Priznajte si in potrdite, kar čutite. Če vam pomaga, skušajte poimenovati vsako čustvo, ki ga čutite. Primerno in upravičeno je čutiti, kar občutite, zato se izognite samokritičnim izjavam, kot je: »Povsem neuporaben sem.« Poklonite si potrditev, tako da si rečete: »Povsem jasno mi je, kako se ob tem, kar se je zgodilo, lahko čutim neuporabnega, in v redu je, če se tako počutim.«
  5. Dopustite si čutiti, kakor čutite. Izkusite svoja čustva v celoti, preden se premaknete v smeri kakršnegakoli izboljšanja. Dovolite si zavestno sprejeti odločitev, kdaj ste pripravljeni izboljšati svoje počutje. Ne vsiljujte si časovnih omejitev. Prakticirajte brezpogojno, usmerjeno pozornost in se še naprej brezpogojno sprejemajte, dokler se ne boste pripravljeni premakniti v novo čustvo.
  6. Šele in samo šele po tem ko uspete potrditi, priznati in v celoti občutiti svoja čustva, lahko iščete strategije za upravljanje svojih reakcij. Takrat si izmislite nove načine, kako bi lahko gledali na situacijo, da bi se bolje počutili. Dajte si najprijaznejši in najboljši nasvet, kar si ga lahko, in če še vedno ni pravi čas za spremembo čustev in čutenj, se ne silite. Vaša sprememba bo prišla, ko bo prišla.

Prvih pet korakov je vključenih tudi v proces celovitenja, in sicer predstavljajo celo najpomembnejši del procesa.

Pomagajmo tudi drugim

Ko se naučimo ravnati s svojimi neprijetnimi čustvi, nam bo veliko lažje ustrezno ravnati tudi v situacijah, ko bodo negativna čustva preplavljala naše bližnje (prijatelje, partnerja, otroke …). Ko se naučimo sprejemati svoja čustva in občutke, lahko to naučimo tudi druge. Zmogli jim bomo nuditi podporo in potrebno sočutje, da bodo lahko začeli sprejemati svoja čutenja.